11 May 2012

Öğretmen Anne

  Bloğu mesleğimden ayrı tutayım diyorum ama öğretmenlik öyle yapışmışki benliğime ayıramıyorum.Biz heryerde öğretmeniz.Okulda ,evde,gezmede,tatilde her yerde.Konuştuğumuz şeyler hep mesleğe hep öğrencilere yönelik.Ama dikkat ediyorumda hep sitem,hep şikayet cümleleri.Nedenini bulmak zor değil aslında.Bırakın hükümeti her yeni bakanla değişen yada alt üst olan ekmeğimiz.Emkeğimizle beraber heba olan emeğimiz.

  Öğretmen çok basit bir meslek artık.Toplumda öyle eskisi gibi saygınlığı falan da yok üstelik.Bizim yaptığımız gibi SAYGISINDAN önünü ilikleyen öğrenciler,ilgilenemese bile mahçup olan veliler,öğretmeninin gözüne bakan idareciler yok artık.Öğretmen ne oldu peki?

  Her yaptığı soruşturulan,ders anlattığı yetersiz görülüp akşama kadar okulda kalıp(ücretsiz)kurs açan,öğrenci evlerine gidip gidip çocuklarınızla ilgilenin diye yalvaran,okula öğrenci taşıyan servis şoförüne bile hesap veren,sürekli öğretmen değilmiş muammelesiyle başkaları tarafından öğretmenlik dersi verilen,öğrenci ve aileleri tarafından şiddete maruz bırakılan,sürekli 3 ay tatili!göze batan,işini eve götürmek zorunda kalan,başka çocuklarla sınırsız ilgilenip kendi çocuğunun hasta olmasına bile müsade olmayan,yenilerde yineden süt kontrolü yapan denek,özel hayatı hiç olmayan,hep örnek olmak zorunda olup senede bir hatırlanan ama bir yıl boyunca hiçe sayılan tek meslektir!

  Şimdi mevzu yeni sistem.Bir bilmece olan kabul edildikten sonra hergün yeni genelgelerle yeni öğrendiğimiz 4+4+4.Başlama yaşı,öğretmeni,okul öncesi,okulu ,sınıfı hep muamma.En garibi başlama yaşının 60 ay olması sanırım.Yani bir çocuk 37 aylık anaokullu,60-66 aylık ilkokullu olacak.Olmayanlar günlük 15TL ile cezalandırılacak.Şehir merkezlerini hadi belki anladım.Bu ülkenin köyü var taşrası var.En başta fiziksel hazırlık var.Nasıl olacak bilmiyorum.Denenecek o kadar masum yavru ama olmayacak.Zamanında 6 yaş denendi ve bir sene sonra okula başlama yaşı takrar 7'ye alındı.Yani eşeği bilerek kaybedeceğiz,sonra bulduk diye sevineceğiz.

  Fazla lafa gerek yok.Kimse hiç birşey bilmiyor.Eğitimci olarak yanıyor içim sadece.Kendime de acıyorum bir yerde.Kaç yıldır bu dağ başlarında ömrüm.Kaç yıl daha devam edecek.Zaman beni korkutuyor.Acaba yeni nesil nereye gidiyor?Neden kimsenin gücü yetmiyor,neden?

2 yorum:

  1. kutsal mesleğimizin kutsal(!) yanları... artık öğretmenlerin düşünecek endişelenek o kadar çok şeyi var ki bu şartlar altında nasıl verimli olunacak merak konusu...

    YanıtlaSil
  2. duygularımı çok güzel anlatıyor yazınız....

    YanıtlaSil