19 May 2013

Yarık Damak

   Hocam dedi bizim burdada bir kız var aslında o da konuşaıyor yarık damak olmasın?Hatta eve kapatmış kendini kimse onu anlamıyor diye , içine kapanmış...
   Aradan bi hayli zaman geçti Kuran kursu hocası söyledi sonra.Bir kız var konuşamıyor o da yarık damak olmasın dedi.Okuldaydım.Aradım kızı bana göndersene diye.Hayalimde ona yardımcı olabilmek ve içimde koca bir heyecan.
  22 yaşında bir genç kız.Yaşıtları kendini beğendirme çabasına girmişken o yanına bir arkadaşını daha almış.Olaki konuştuğunu anlamazsam kendini anlatsın diye.
  -Hoca beni kurtar diyor , başlıyor ağlamaya.Ben-kurtarmak.Yok diyorum sadece tanışmak istedim , yol göstereyim dedim bir dur bakalım.
   Evet yarık damak.Küçükken bir ameliyat geçirmiş ama kulak burun boğaz doktoruna.Küçük dili yok.Götürün zamanla düzelir demişler.Sonrası ilgisizlik , buraların gelenekselliği.Konuşuyor yanlış anlaşılmasın.Ama genizden.(Okulda bir çocuk daha var onun gibi.Ama o talihsizin ameliyat parasını babası kumarda yemiş.)Dur diyorum ben buralarda bir doktor araştırayım sana haber gönderirim.
  Ertesi gün babası geliyor.Durumdan bahsediyor.Araştıracağımı söylüyorum sadece.Buralar öyle sizin bildiğiniz gibi değil.Burada insanlar fındığı , patpatı , tarlayı bilir sadece.Öyle gezeyim , çocuk hasta bakayım yok.Neden hem ihmal , hemde ulaşılabilirlik.Mesafeler uzak buralarda hayata.Herşeye bir yol kadar uzaksın.O yolki 15 yıldır bitmek bilmemiş.Türlü heyelanlara türlü canlara sebep olmuş.Üşenir olmuşlar sonra , yol hep gözlerinde büyümüş.Malum yurdumun her yerinde o özenli sağlık kurumları da yok.Karadenizde Samsuna gideceksin örneğin.Ne yol ne para ne yeri dert etmeyeceksin.Buda çok kolay olmuyor işte.Üstelik sağlık güvenceleri de yok.En kötüsü bu oluyor.Moralim bozulsada müdürümüz kaymakamlıktan ordan burdan toplarız diyor bişeyler.
  Derken Orduda plastik cerrah buluyoruz.Getirin bir bakayım diyor.Emrah Figen hanımı arıyor , dayanamayıp.Müsait olduğunda hemen dönüyor sağolsun.Durumu anlatıyoruz.Para işini sosyal hizmetlerden karşılanacağını , o işin kolay olduğunu söylüyor.Sonra kızı istiyor.Bir konuşayım , durum nasıl diyor.Kızcağızı bulup tekrar arıyoruz.Figen hanım belli seslere odaklı sorular soruyor.Netice:hemen bana getirin.Bu işi oralarda yapamazlar , yaşı da baya büyük diyor.Üstelik konuşma terapisi görmesi gerek diyor.Ameliyatında da hatalar olabilirmiş.
  Ailesine söylüyoruz.Baba pek yanaşmasada Ankara işine yeşil kart çıkarmak için kolları sıvıyor.
  Dün öğrendikki yeşil kartı tamam Cansu'nun.Bakalım zaman ne gösterecek.

3 yorum:

  1. Ne kadar güzel bir işe vesile olmuşsunuz, inşallah dilediği gibi olur herşey, sizi de canı yürekten kutluyorum, çabalarınız eski öğretmenlerimizi hatırlattı bana, köyün öğretmeni aynı zaman da herşeyi aslında Değilmi , yolunuz açık olsun kolaylıklar diliyorum size:)

    YanıtlaSil
  2. Evet köy öğretmeni herşey.Aslında sadece çocuklar için herşey.Gücümüzün yettiğince çaba gösteriyoruz ama öyle formaliteler yada kalıplar varki aşamadığımız.Dilekleriniz için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. çok hayır duası alıyorsunuz, ne mutlu size. İnşallah Cansu kavuşur sağlığına, taaa İzmir'den yürek dolusu dualar Cansu için.... Allah sizden razı olsun, işiniz rast gelsin.

    YanıtlaSil